Great Southern

Våra regioner

Vinregionen Great Southern ligger på västra Australiens sydkust

Det vilda södra havet har ett stort inflytande på regionens uppskattade viner med kallt klimat, som hyllas både nära och fjärran. Det regionala klimatet sträcker sig från Albany och Danmarks kustnära, maritima subregioner till inlandet, kontinentala subregioner av Mount Barker, Porongurup, Frankland River och Pemberton.

GI är 17 131 km2 stort och har totalt 2 545 hektar vingårdar. De viktigaste sorterna som odlas i regionen är Riesling, Pinot Noir, Sauvignon Blanc och Chardonnay.

De viktigaste sorterna som odlas i regionen är:
Pinot Noir, Riesling, Chardonnay

De dominerande jordarna liknar dem i Margaret River-regionen – antingen lateritisk grusig sandig lerjord (marri country) eller sandig lerjord som härrör direkt från granit och gnejsisk berggrund.

De är vanligtvis bruna till gråbruna i färgen, med andelen lera som varierar från en plats till en annan. Fertiliteten är måttlig, liksom typiska skördar.

När man rör sig norrut och inåt landet från det starkt maritimt påverkade klimatet i Danmark, ökar det kontinentala inflytandet och temperaturvariationerna avsevärt. Höjd, aspekt och platser varierar kraftigt, men generellt sett är klimatet i dessa nordliga områden något varmare på de högre platserna. Även om nederbörden är större och den relativa luftfuktigheten ökar i södra Danmark, ändras värmesumman och soltimmar inte särskilt mycket, så noggrant val av plats tillåter produktion av praktiskt taget alla vinstilar.
Fotograf: Frances Andrijich
Great Southern map

Great Southern

Danmark

Danmark är där höga höga träd möter havet. Den har en avslappnad byatmosfär, romantisk timmerfräsningshistoria och otroliga kustlandskap. Bara 45 minuters bilresa väster om Albany ligger Danmark på spektakulära Wilson Inlet och ståtar med härliga bad-, surf- och fiskestränder. De första vinplanteringarna i underregionen Danmark skedde längs Mt Shadforth Road 1974. Dessa följdes av ytterligare tidiga planteringar av Riesling, Shiraz och Cabernet Sauvignon vid Tinglewood 1976. Vinodlingsintresset i subregionen förblev sedan vilande tills ett återuppvaknande av aktivitet resulterade i ett antal planteringar, främst längs Scotsdale Valley, i mitten till slutet av 1980-talet.

Vinerna

Danmark har ett brett medelhavsklimat med våta, svala vintrar och torra, varma somrar. Ett maritimt inflytande dämpas mot de norra delarna av subregionen. Branta kullar och dalar skapar många unika mikroklimat med utmärkta druvodlingsförhållanden.Jordar är väldränerade, rika och bördiga karri och marri loams.

Vinstockskraft är en subregional egenskap och kräver noggrann förvaltning. Ett antal producenter driver källardörrar för att tillgodose turistnäringen. De viktigaste sorterna inkluderar Pinot Noir, Chardonnay, Riesling och Sauvignon Blanc, med vinmakare som visar ett växande intresse för att producera mousserande viner av utmärkelse.

Pinot Noir

Pinot noir är en känslig och svårodlad druva. Druvsorten har blivit mer och mer populär de senaste decennierna och odlas nu med framgång i de flesta svala klimat i vinvärlden, exempelvis i Denmark, Mount Barker i Great Souther. Riktig spännande viner kommer från denna unika världsdel. På senare tid har vinodling växt i betydelse.

De historiskt mest kända vinerna av denna druvsort kommer från Bourgogne i Frankrike.

Pinot Noir är väldigt känslig och kräver mycket kärlek i vingården. Druvan trivs bäst i de svala klimat. Klimatet är svalt och det blåser från havet (södra havet/antarctiak) och kyler ner luften vilket passar bra för kall klimat vinodling som Pinot Noir och Riesling.

Stilen på Grenache har utvecklats på senare tid. Den kan variera från medelvikt till fullsmakad och rik. Lätt till medelfyllig Pinot Noir-vin uppvisar livliga smaker av körsbär och jordgubbar. De allra bästa vinerna kan lagras i 10–15 år.

Kall klimat, orörd och magnifika region. När det gäller jordmån så finns här två huvudtyper;  dels grusjord och sandblandad lera som ger de bästa vinerna, och dels bördigare röd lerjord.

Tills nyligen ansågs pinot noir vara territoriet för Great Southerns sydliga delregioner (Danmark och Albany). Kvaliteten på pinot noir är som alltid till stor del beroende av årgångsförhållanden, men när det är rätt blir resultatet ett vin som är lätt fylligt, återhållsamt och behagligt parfymerat.

“Med södra oceanen som Danmarks granne är det ingen överraskning att chardonnay och pinot noir trivs i detta svala klimatområde”, säger Patrick. “Medeltemperaturen i januari är lägre än den i Yarra Valley”, tillägger han. “Hemmet för Singlefile-vingården och dess prisbelönta The Vivienne Chardonnay ligger i Scotsdale Valley, sju kilometer från Danmark.”Mike håller med om att Danmark är idealiskt för dessa svalare klimatvarianter tack vare dess milda sommar och höst och havets inflytande. “Vi har identifierat specifika platser för vår Estate Pinot Noir och il Liris Chardonnay. Danmark är också vår största källa för super-premium mousserande vin”, säger han.

  • Pinot Noir kan vara en utmanande variant att vinifiera.
  • Jäsningstemperatur är ett diskussionsämne – varmare mot svalare.
  • Förjäsning kalla blötläggningar används för att förstärka aromater.
  • Hela gäng jäsnings- och staminkluderande tekniker för att lägga till struktur och komplexitet.
  • Pinot Noir är en viktig druva för framställning av mousserande viner med traditionell metod.

Pinot Noir har en affinitet för ny ek men man måste se till att inte överväldiga fruktprofilen.

Användning av ny fransk ek för mognad är vanligt. Gå mot mindre nya ekprocent och större formatfat.

Unga pinot noir-viner både doftar och smakar av röda bär som hallon, jordgubbar, körsbär och ibland också lingon. Du kan hitta örtiga toner och viss kryddighet. I äldre viner kan du uppleva nyanser av multna löv, fuktig skog och svamp samt animaliska aromer av läder.

Lagring på ekfat är vanligt, men oftast då inte nya ekfat, eftersom de riskerar att ta över druvans egna aromer. Försiktig fatlagring ger toner av rostat bröd och vanilj.

Passar till:

Fläsk, kyckling, fasan, vaktel, biff, lax, charkuterier, pastej, terriner.

Typisk smakbeskrivning:

Röda bär som hallon, jordgubbar, körsbär och ibland också lingon. Örtiga toner och viss kryddighet. I äldre viner kan du uppleva nyanser av multna löv, fuktig skog och svamp samt animaliska aromer av läder.