Swan Valley

Våra regioner

Swan Valley är den äldsta vinregionen i Western Australia

Hem till kring 30-40 vingårdar i världsklass. Small-batch, hög kvalite och familjeägda vingårdar sedan 1829! En pärla som ligger sten kast från Perth.

Regionen har ett varmt till varmt medelhavsklimat och en extremt hög medeltemperatur i januari på 24,15°C. GI (Geographical Identification) är 3 593 km2 stort och har totalt 890 hektar vingårdar.

De viktigaste sorterna som odlas i regionen är:
Chenin Blanc, Verdelho, Grenache.
Vi kallar de stjärnorna av Swan Valley!

Jordarna i Swan District är typiskt unga alluviala jordar; mycket djup, med utmärkt fukthållningsförmåga.

Jordtyperna varierar kraftigt, från djupdränerande sand över kalksten längs kustremsan runt Wanneroo till väldränerad grusmylla längs kanten av Darling Scarp, djupt röd lerjord runt Swan River.

Swan District har ett varmt till varmt medelhavsklimat. Det är mycket torrt under mognad och skörd, med mest nederbörd (167 millimeter eller 6,5 tum) som inträffar under vintern och våren. Den har en extremt hög medeltemperatur i januari på 24,15°C (75,5°F), en låg relativ luftfuktighet på 44% och en hög total soltimmar på 1791 under växtsäsongen. Distriktet befrias från värmen av den berömda Fremantle Doctor – den sydvästliga havsbrisen. Verdelho, Chenin Blanc, Grenache och Cabernet Sauvignon utmärker sig i de varma, torra odlingsförhållandena. Området Gingin/Moondah Brook är något svalare och har konsekvent visat en överraskande förmåga att producera fylliga, smakrika vita vita vitare, särskilt med Chenin Blanc, Verdelho och Chardonnay.

Source: Wine of WA

Grenache

Spännande druva som överraskar i varje sip. Som en av de ursprungliga sorterna som planterats i Australien finns det många vingårdsplatser, särskilt i Swan Valley, McLaren Vale och Barossa Valley, med Grenache-vinstockar som går tillbaka till slutet av 1800-talet.

Efter att ha sett en nedgång i planteringar mellan 2000 och 2010, upplever Grenache en nyligen återupplivande baserad på nya stilar, där den populära Methode Ancestrale/Pet Nat och “GSM”-blandningen är det mest populära Grenache-baserade vinet i australiensisk export.

Grenache är en tidig spirande sen mognad, så den passar bra i varmare zoner. Det är en kraftig sort. Om vinerna är överskurna kan de vara enkla – att hålla skörden låg resulterar i högre kvalitet och bättre strukturerade viner.
Stilen på Grenache har utvecklats på senare tid. Den kan variera från medelvikt till fullsmakad och rik.
Med tanke på att den knoppar tidigt och mognar sent, är Grenache bäst lämpad för varmare klimatregioner, till exemple Swan Valley!
Ett brett utbud av stilar av Grenache har dykt upp, från medelfyllig till ganska rik och smakrik. Grenache är viktig i blandningar och fortfarande en nyckelkomponent i produktion av starkvin.
  • Användning av kalla blötläggningar före jäsning för aromförstärkning.
  • Hela kluster- och staminneslutningstekniker används för struktur och aromater.
  • Förlängd maceration efter jäsning för tanninintegrering och smak.

Stora fat för lagring. Äldre (neutrala) ekfat för mognad.

Passar till:

Grillat kött, vilt, lättare curryrätter, lätta till lagom kryddade rätter, charkuterier.

Typisk smakbeskrivning:

Inslag av körsbär, hallon, färska örter och lingon med hinter av kryddor.

Chenin Blanc

Chenin blanc anlände till Swan Valley i början av 1800-talet. Idag är det hem för några av de bästa exemplen du hittar någonstans i Australien (och som tävlar på världens scen). Stilarna spänner över torra, lagrade och några fantastiska mousserande cheninviner.

En av stjärnsorterna i Swan District, Chenin Blanc producerar en mångfald av stilar, från ljusa och krispiga till rika och fullsmakande vita viner med god lagringspotential. Chenin blanc, med sin höga syra, distinkta konsistens, blommor, frukter och kryddor, finns i så många skepnader. Om du letar efter en referenspunkt är chenin blanc en sådan kameleontvit variant att den kan likna allt från en sauvignon till en chardonnay.

Chardonnay är en anpassningsbar sort och kan odlas i svala områden och varma områden. Det är en produktiv sort som spirar tidigt och mognar tidigt.

Chenin blancs smak kommer till stor del att bestämmas av hur den behandlas i vingården och dess avsedda stil, med potential för ett brett utbud av smaker. Generellt sett kommer en torr chenin blanc med begränsad vinframställning att vara ett lätt, fräscht, perfekt för sommarvinet, med krispig frukt, delikata aromater och subtil krydda, medan en eklagrad chenin blanc kan se ut som chardonnay.

Kan odlas framgångsrikt i klimat som sträcker till varmt. Chenin Blanc trivs väldigt bra i Swan Valley.

Kan göras i tre olika riktningar: (1) “enkel”, ren och klassiskt byggd, (2) rik, fyllig, textuellt fascinerande, spännande, skiktad och nyanserad, (3) en florstil – salt, fyllig och välsmakande som fan.

Off-torra stilar ger rikare smaker i förgrunden, vilket ger ett vin som är saftigare, kryddigare och mer blommigt, med en lätt honungsaktig ton. Söta stilar framöver – fullsmakande och komplex, silkeslen i konsistensen och med rika, rostade, nötaktiga karaktärer. Chenin blanc finns också i gnistrande stilar som spänner över allt från extra torrt till sött.

  • Extremt flexibel med avseende på olika vinframställningstekniker.
  • Ek jäsning och mognad är vanligt för viner av högsta kvalitet.
  • Övergripande förändring mot mindre ingrepp.
  • Mindre ny ek och användning av fat i större format för mer subtila och komplexa viner.
  • Unoaked Chardonnays tenderar att vara fräscha och levande stilar för tidigt drickande.
  • Förlängd kontakt med jästfällningen under mognad är vanligt, vilket ger komplexitet och textur.

Passar till:

Fågel, fläsk, fisk och skaldjur.

Typisk smakbeskrivning:

Lime, Granny Smith Äpple, torkade örter med utvecklade rostad och nötiga karaktär.