Margaret River

Våra regioner

Margaret River producerar mer än 25% av Australiens premiumvin

Margaret River är en av de mest isolerade vinregionerna i världen som ligger i det sydvästra hörnet av västra Australien. Det har det mest markerade maritima klimatet av någon region i Australien när det gäller nederbörd.

Cabernet Sauvignon. Chardonnay
Åsen från Cape Naturaliste till Cape Leeuwin är övervägande grusmylla på granit och gnejs. Den totala vattenhållningskapaciteten är låg.
Det övergripande klimatet i Margaret River liknar Bordeaux under ett torrt år. Har det mest markerade maritima klimatet av någon region i Australien när det gäller nederbörd. Lågt dygnstemperaturområde leder till mycket jämn värmeackumulering.

Cabernet Sauvignon

En modern Australisk klassiker. Cabernet Sauvignon är världens mest planterade druvsort och det är den tredje mest krossade sorten i Australien, efter Shiraz och Chardonnay, som står för cirka 15 procent av den nationella krossningen. Den odlas i de flesta regioner i Australien, från de varma inlandsregionerna som Riverland till de svala regionerna vid South Australias Limestone Coast och den tempererade Margaret River.

Det blandas vanligtvis med Shiraz och/eller Merlot, och är centralt för det klassiska Bordeauxvinet, som är en blandning av Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc.

Cabernet Sauvignon har sitt ursprung i Gironde i sydvästra Frankrike och är en korsning mellan Cabernet Franc och Sauvignon Blanc.

Mycket gamla Cabernet Sauvignon vinstockar finns i Langhorne Creek och Barossa.

Inte en särskilt anpassningsbar sort. Den föredrar måttligt varma klimat – ett milt maritimt klimat är idealiskt (som Margaret River).

Trivs på väldränerade jordar – särskilt grusbaserade jordar i Margaret River och klassiska terra rossa-jordar i Coonawarra.

Margaret River är känt för sin utmärkta kvalitet Cabernet Sauvignon. Vinerna tenderar att vara medelfylliga, mycket parfymerade och eleganta i stilen, med pudrig smärgel fina tanniner och krispig syra. Vinerna lämpar sig för långtidslagring.

Många av Cabernet Sauvignon-vingårdarna är baserade på Heritage “Houghton”-klonvalet. Detta ger låga skördar av mycket små bär med särskilt fin tanninstruktur.

Beskrivningar: parfymerad, cassis/svarta vinbär, röda vinbär, ceder, lagerblad.

Värmestress och torkastress påverkar Cabernet Sauvignons framgång. Den gör sig bäst i regioner med måttligt klimat som Margaret River och Coonawarra.

Andra stora regioner som odlar denna sort inkluderar Riverland, Riverina och Murry Darling.

Medel till fylliga viner med fasta, strukturerade tanniner. Regionala uttryck varierar men Cabernet Sauvignons sortkaraktär lyser igenom oavsett var den odlas. Margaret River Vinerna tenderar att vara medelfylliga, mycket parfymerade och eleganta i stilen, med pudrig smärgel fina tanniner och krispig syra. Vinerna lämpar sig för långtidslagring.

 • Ganska traditionella vinifieringsmetoder
 • Förjäsningstekniker för kall maceration används
 • Pump-overs och användning av header-brädor som är vanliga för färg-, smak- och tanninextraktion
 • 1–3 veckors maceration efter jäsning beroende på producent
Ny fransk ek vanlig för mognad Lång mognad i ek ganska vanlig i 12–24 månader.

Passar till:

Lamm, nötkött, mörkare viltkött, bräserade röda kötträtter, fasta ostar.

Typisk smakbeskrivning:

Inslag av Svarta vinbär, plommon, choklad, ceder, kaffe, mörk choklad, färska örter och vanilj.

Chardonnay

Vinvärldens kameleont.

Chardonnay är den femte mest planterade druvsorten i världen, efter Cabernet Sauvignon, Merlot, Tempranillo och Airen. Chardonnay har beskrivits av Jancis Robinson som “den mest kända vin druva av alla” eftersom den nästan inte har några synonymer och därför är dess namn allmänt erkänt över hela världen. Australien har cirka 10 procent av världens Chardonnay planteringar och är den tredje största odlaren av sorten efter Frankrike och USA.

Chardonnay är en anpassningsbar sort och kan odlas i svala områden och varma områden. Det är en produktiv sort som spirar tidigt och mognar tidigt.
Det är en tunnskinnad sort. Chardonnay kan vara lätt, fräsch, levande och lätt att dricka, allt till komplex, strukturerad och åldersvärd.
Kan odlas framgångsrikt i klimat som sträcker sig från svalt till varmt.
Brett utbud av stilar: kallt klimat versioner tenderar att vara lättare i kroppen med högre syra och mer subtila smaker. Varma klimatversioner tenderar att vara fylligare med rikare, mognare frukt.
 • Extremt flexibel med avseende på olika vinframställningstekniker.
 • Ek jäsning och mognad är vanligt för viner av högsta kvalitet.
 • Attityder till malolaktisk jäsning utvecklas – full kontra partiell mot ingen.
 • Övergripande förändring mot mindre ingrepp.
 • Mindre ny ek och användning av fat i större format för mer subtila och komplexa viner.
 • Unoaked Chardonnays tenderar att vara fräscha och levande stilar för tidigt drickande.
 • Förlängd kontakt med jästfällningen under mognad är vanligt, vilket ger komplexitet och textur.

Passar till:

Fågel, fläsk, fisk och skaldjur.

Typisk smakbeskrivning:

 Vit persika, päron, honungsmelon och lime.